Intervju med Centrumbiografen i Gullspång
- Från Kristinehamn kommer äldre människor, för där har dom alkoholservering och det har inte vi här. Det är därför dom kommer hit säger dom. Vi håller även ett ganska bra pris.
Jag befinner mig på den lokala biografen i Gullspång, en liten före detta bruksort med 1 500 invånare i nordligaste toppen av Västra Götaland. Det är i slutet av september 2023 och som ledsagare har jag Christer Eriksson och Tony Karlsson. De sitter båda i styrelsen för den ideella föreningen Centrum Bio- och Kulturförening som 2022 tog över bioverksamheten i Gullspång. Det var då som Anders Wallgren efter 45 år av att riva biljetter och sälja popcorn bestämde sig för att sälja biografen. Pandemin hade som för många andra biografer i landet inneburit ett dråpslag för verksamheten.
Anders hade då varit tredje generationen som visat film i Gullspång. Det var farfar Hjalmar Wallgren som var med och startade den första biografen i Gullspång 1917, även om han själv aldrig ägde den. Det gjorde istället Anders pappa, Sisten Wallgren, som drev ortens biograf från mitten av 1940-talet och fram till sin död 1977, då Anders tog över.
När farfar Hjalmar arbetade på biografen inhystes den i ett stall, men när Gullspång som många andra orter på 1950-talet skulle bygga ett centrum flyttade biografen till den röda tegelbyggnaden där den är än idag. Det är också därför som den heter Centrumbiografen. Interiören är i mångt och mycket densamma som då. I foajén finns en popcornmaskin av klassiskt snitt. När föreningen tog över höjdes röster om att de skulle flytta kiosken för att maximera försäljningen.
- Det är inte det som vi är ute efter, att sälja mer, utan det ska bevaras, säger Tony. Det var väldigt viktigt för oss att behålla det som det var.
Projektrummet ligger ovanför en smal, skranglig, och inte minst brant, spiraltrappa där man får akta huvudet om man inte vill få en smärtsam bula. Att det är så trångt att ta sig upp gjorde det klurigt när förra ägaren Anders Wallgren skulle installera en digital projektor. För att få in den var de tvungna att göra ett hål i ytterväggen och hissa upp projektorn med hjälp av en brandbil. Problemet är nu att den gamla projektorn fortfarande är kvar där uppe i rummet, och föreningen har ingen aning hur de ska få den ned.
Idag har salongen 135 stolar, vilket var det som föreningen egentligen köpte av Anders.
- Stolarna hade han köpt privat och ville ha 150 000 för dem, berättar Tony. Men han var väldigt mån om att vi skulle ta över, så han krävde inga pengar på direkten utan vi drev det ett tag och betalade när vi kunde. Man kan säga att vi köpte stolarna och så ingick resten i det. Det är många som säger att man sitter väldigt skönt härinne. Stolarna är nog den bästa investeringen han gjorde här.
Bioföreningen har blivit medlemmar i Värmlands biografnätverk, trots att de rent geografiskt ligger i Västra Götaland. Detta för att kunna utbyta kunskap lättare. Våren 2023 tilldelades föreningen Gullspångs kommuns kulturpris för deras gärning att hålla igång bioverksamheten. Även invånarna har tacksamt nog visat ett intresse för biografen.
- Det är många som frågat efter actionfilmer men det är inte så många som går på dem, berättar Tony. Vi har inga ungdomar som går på bio här.
Publiken är mestadels äldre. Bäst går svensk film.
Just nu har de inga visningar på dagtid, framförallt för att biografen drivs ideellt. Förutom Christer, som är pensionär, har alla andra i föreningen jobb som tar upp tid. Inte minst jobbar alla potentiella besökare, men vissa planer finns för att testa matinévisningar. Det är ju ändå mest äldre som går på biografen och hittills går det bra för biografen.
- Det går plus än så länge, säger Tony hoppfullt.